
Blødning kan forekomme etter at inngrepet er avsluttet og hyppigst de første timene etter inngrepet. Dette ser vi svært sjelden, men fordi det kan forekomme, er det viktig at overnatter ikke mer enn en times reisevei fra klinikken det første døgnet.
Infeksjoner kan oppstå etter alle operasjoner, men infeksjonsfrekvensen hos oss er svært lav. Oppstår likevel infeksjon vil du få nødvendig oppfølging og behandling.
Brystproteser gir ikke økt risiko for brystkreft eller utvikling av såkalte autoimmune sykdommer. Når det gjelder brystkreft – foreligger det store vitenskapelige undersøkelser med mange tusen kvinner som har fått operert inn silikonproteser. Disse undersøkelsene viser klart at det ikke er noen overhyppighet av brystkreft blant kvinner med brystproteser. Videre viser undersøkelser at brystkreft oppdages noe tidligere hos de med brystproteser uten at dette påvirker forløpet av sykdommen. Hos kvinner over 35 år anbefaler vi at mammografi undersøkelse gjøres før det legges inn proteser. Mammografi-undersøkelse kan utføres hos en del av de med silikonproteser, men ofte vil Ultralyd og/eller MR være bedre.
"Kvinner med silikonimplantater kan føle seg trygge på at gjentatte vitenskapelige studier entydig har konkludert at de ikke har en økt brystkreftrisiko, at de ikke er diagnostisert på et senere tidspunkt, at de ikke har økt tilbakefallsrisiko ved kreftsykdom og at de ikke har en forverret prognose hva gjelder overlevelse enn kvinner som ikke har silikonimplantater."
Hoshaw SJ, Klein PJ, Clark BD, Cook RR, Perkins LL. : "Breast implants and cancer: causation, delayed detection, and survival", Plast Reconstr Surg. 2001 May;107(6):1393-407.
"På tross av den reduserte sensitiviteten ved mammografiundersøkelser hos kvinner med silikonimplantater, blir kvinner med og uten silikonimplantater diagnostisert på samme stadium av en eventuell brystkreftsykdom og har en sammenlignbar prognose. Silikonimplantater kan muligens gjøre konvensjonell mammografi vanskeligere, men silikonimplantater virker til å gjøre det lettere å oppdage en eventuell svulst ved klinisk undersøkelse."
Handel N.: "The effect of silicone implants on the diagnosis, prognosis, and treatment of breast cancer." Plast Reconstr Surg. 2007 Dec;120 (7 Suppl 1) :81S-93S."
Rundt ethvert fremmedlegeme som innlegges i kroppen, vil det danne seg en tynn hinne av bindevev (arrvev). Dette er en naturlig del av kroppens immunforsvar og reparasjonsprosess. Hos noen pasienter kan bindevevshinnen gradvis bli tykk og vi kaller det da en ”kapsel”. I enkelte tilfeller kan kapselen bli ekstra kraftig og brystet kjennes hardt og ømt. Brystet vil også få en rundere og unaturlig form. Utvikling av hard kapsel kan skje etter noen måneder, men kan i blant også opptre etter flere år. Dannelsen av kapsel er en uheldig bivirkning, men er heldigvis helt ufarlig.
Kapseldannelse kan forekomme i alle grader, fra at man knapt kan merke kapselen, til et bryst som er påfallende hardt og ømt. Ved bruk av de gamle protesene med glatt overflate fikk så mye som 30-40 % av pasientene (noen angir helt opp til 70 %) en eller annen grad av kapseldannelse. Med de nye protesene med ru overflate er frekvensen av kapseldannelse betydelig mindre.
Årsakene til kapseldannelse er ikke klarlagt og vi vet heller ikke hvordan dannelse av kapsel kan unngås. Behandling av kapsel ble tidligere forsøkt med såkalt kapselspregning hvor man klemmer brystet kraftig mellom håndbaken. I dag behandles kapseldannelse med ny operasjon. Har man først utviklet kapsel en gang, er det imidlertid en betydelig risiko for at den kan komme tilbake etter en ny operasjon. Vi er derfor litt tilbakeholdne med å anbefale slik behandling. Den eneste sikre måten å bli kvitt kapselen på er å fjerne brystprotesen helt. Brystet vil da imidlertid bli mer eller mindre slik det var før operasjonen. Undersøkelser har vist at flertallet av kvinner som får problemer med kapsel foretrekker et bryst som er litt hardt fremfor det flate brystet de hadde før operasjonen.
Redusert eller bortfall av følelse i brystene/brystvortene kan i sjeldne tilfeller forekomme etter operasjonen. Følelsen vil imidlertid hos de fleste komme tilbake etter noen måneder.
Evnen til å amme vil en sjelden gang kunne bli redusert. Nye svangerskap vil dessuten kunne gi større bryster og tøye huden og føre til at brystene blir slappe på nytt.
I enkelte tilfeller kan det oppstå strekkmerker i huden på brystene ved innleggelse av proteser. Noen vil også oppleve utvidede blodårer i huden.
Som ved alle kirurgiske inngrep, vil det alltid foreligge en liten risiko for blødning, infeksjon og blodpropp. Slike komplikasjoner kan i dag behandles uten at resultatet av operasjonen ødelegges. Bedøvelseskomplikasjoner, for eksempel allergi på bedøvelsesmidler, er ekstremt sjeldne.
Ved harde slag/støt (for eksempel karatespark eller bilulykker) kan protesen gå i stykker. Ved mistanke om lekkasje bør silikonprotesen fjernes og ny protese legges inn. Lekkasje vil også kunne forekomme fra saltvannsproteser. Dette er ufarlig, men vil føre til synlig reduksjon av brystets størrelse. Man bør da oppsøke klinikken så raskt som mulig, helst innen et par uker, slik at ny protese legges inn før ”protesehulen” krymper.
Vi tilbyr en uforpliktende konsultasjon hos våre spesialister i plastisk kirurgi, der du får en grundig faglig veiledning og informasjon om inngrepet og hele prosessen. Det er viktig at du etter konsultasjonen er fornøyd med opplegget vi foreslår, og at du har en realistisk innstilling til hva vi kan oppnå.
Vurderer du brystforstørrelse? Volvat Tromsø tilbyr uforpliktende konsultasjon hos plastikkirurg. Bestill time på tlf. 77 66 48 50.